Beste leden, oud-leden, ouders/verzorgers, sponsors en andere relaties,

Laten we beginnen met een gelukkige nieuwjaarswens voor iedereen. Moge 2023 een mooi badmintonjaar worden! Maar voordat we van start gaan in het nieuwe jaar heeft de communicatiecommissie een mooi overzicht gemaakt van onze hoogte-, maar ook dieptepunten van afgelopen jaar.

Hierbij wil ik een korte persoonlijke introductie geven op dit overzicht. 2022 begon wel echt moeilijk voor onze vereniging. Iedereen keek er enorm naar uit om weer te kunnen spelen in onze hal na een lange periode van coronamaatregelen, maar door de vaccinaties en opvang van Oekraïners konden wij niet terecht in onze vertrouwde Jan Massinkhal. Dit was een extra zure appel voor onze leden: om ons heen zagen we onze vrienden, collega’s of familie wel weer sporten in de sportschool of bij de voetbalclub maar voor ons gold dat niet.

Natuurlijk probeerden we als bestuur om andere locaties te realiseren, maar geen enkele hal is zo groot als de Jan Massinkhal en de gemeente heeft al een chronische tekort aan sporthallen. Het bestuur stuurde nog een ‘brandbrief’ naar de gemeente maar of dat meer heeft opgeleverd dan een persoonlijke kennismaking met enkele hoge gemeenteambtenaren betwijfel ik. Des te leuker was ook toen we weer mochten spelen in ‘onze’ hal in juni. Met blijdschap stond ik weer te spelen in de hal, al deden de Slavische tekens op de prullenbakken in de Jan Massinkhal mij een beetje schuldig voelen, want mijn leed was niet te vergelijken met die van de vluchtelingen.

Ondertussen had de vereniging zelf niet stilgezeten. Er had een grote bestuurswissel plaatsgevonden. Pepijn was afgetreden en ik had het stokje overgenomen. Janneke trad aan als penningmeester en Vicky vulde de plaats van voorzitter van de technische commissie op, die al een jaar niet gevuld was geweest. Ik vond het zo mooi om te zien dat het was gelukt om weer een voltallig bestuur te vormen met allemaal mensen die dit vrijwillig willen doen.

Ook hadden we een hoogtepunt in de vorm van onze 45ste verjaardag! De lustrumcommissie had voor een prachtige dag gezorgd waarbij er zelfs een heuse BC Mariken-vlag is gemaakt.

De zomervakantie vloog voorbij en per september konden we starten met wel negen BC Mariken-seniorenteams en acht -juniorenteams. Ons eerste team mocht zelfs weer spelen in de eerste divisie. Het belooft een mooi competitieseizoen te worden, dat nog steeds in volle gang is. Drie teams staan zelfs op de eerste plek in hun poule.

Naast deze mooie hoogtepunten wil ik ook graag nog de aandacht vestigen op Clark en Helena die samen de P-badminton hebben opgezet. Met veel inspanning, maar vooral enthousiasme en passie hebben zij een volledige trainingsgroep kunnen opzetten met wel acht deelnemers. Dit laat zien dat onze leden het belangrijk vinden om, naast hun eigen sport, zich ook maatschappelijk in te zetten met onze vereniging.

Naar mijn eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat 2022 gedurende het jaar alleen maar beter, mooier en leuker werd voor de vereniging. Ik hoop dat we die stijgende lijn blijven vasthouden en aankomend jaar nog veel gaan genieten van mooi badminton, leuke activiteiten en een gezonde vereniging!

Irene Schouten
Voorzitter BC Mariken

Een laatste terugblik op 2022:

 • Het jaar begon voor ons in mineur. Vanwege de coronacrisis waren alle sporthallen tot en met vrijdag 14 januari gesloten. Daarna bleef de Jan Massinkhal nog een tijd nodig voor de boostercampagne van de GGD. Pas eind januari konden we al onze reguliere speelavonden weer hervatten. Prompt begonnen ook weer alle competities.
 • Dat een online verenigingsleven geen waardig alternatief meer bood, bewees de digitale nieuwsjaarsborrel die we eind januari organiseerden: enkel de toenmalige voorzitter Pepijn kwam opdagen.
 • Op 18 februari gooide storm Eunice roet in het eten: de gemeente Nijmegen besloot op het laatste moment de Jan Massinkhal te sluiten.
 • Half maart sloeg het noodlot andermaal toe: de gemeente zette de Jan Massinkhal in voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Wekenlang konden we er niet badmintonnen.
 • We konden wel in andere zalen terecht, maar dat bood met ons volle badmintonaanbod amper soelaas. Begin april liep sporthal Meijhorst ook nog eens stormschade op. De schade viel gelukkig mee.
 • Een leuke avond in de BoulesBitesBar werd wel goed bezocht, zowel door junioren als door senioren.
 • Vanaf juni kwam de Jan Massinkhal weer voor ons beschikbaar. Vlak voor de zomer kon ons verenigingsleven weer op gang komen, met onder meer een leuk 3×3-toernooi. De junioren hielden nog gauw hun jaarlijkse clubkampioenschappen. De G-badmintongroep hield een open toernooi.
 • Eind juni zetten we onze vrijwilligers letterlijk in het zonnetje tijdens een boottochtje op de De Kraaijenbergse Plassen in Linden.
 • Het hoogtepunt van het jaar was ongetwijfeld onze lustrumdag op 9 juli: bijna negentig leden vierden het 45-jarige bestaan van BC Mariken!
 • Eind juli hielpen BC Mariken-leden mee bij de organisatie van de EuroGames in Nijmegen. Enkele spelers deden een gooi naar de prijzen.
 • Rond die tijd kreeg onze vereniging bovendien een compliment van de gemeente: bij de verkiezing van de meest inclusieve sportaanbieder van Nijmegen eindigden we als tweede waarmee we duizend euro wonnen.
 • In augustus betrokken we een nieuw onderkomen in het noorden van Nijmegen: Sporthal de Boog. Vanaf september vonden hier onze thuiswedstrijden en donderdagtrainingen plaats. Diezelfde maand kreeg BC Mariken 1 te horen dat het nog een jaar in de eerste divisie mocht uitkomen.
 • Een maand later stonden al onze competitieteams te trappelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Op de website stelden we hen uitgebreid voor.
 • Eind september promootten we de badmintonsport op het Beweegfestival van de gemeente Nijmegen. Ook begon weer een groep spelers via ProbeerBadminton.nu.