Omdat de clubkampioenschappen dit jaar niet door konden gaan, stond vrijdagavond 17 juni een leuk alternatief op het programma: het BC Mariken 3×3-toernooi! Bij deze spelvorm – waaraan ook wereldtoppers als Lee Chong Wei, Taufik Hidayat en Peter Gade zich weleens waagden – speel je geen singel, geen dubbel, maar een driedubbel. Aan beide kanten van het net staan drie spelers. En dat verandert alle ideeën die je tot nu toe over tactiek had!

In de Jan Massinkhal deden in totaal 24 spelers aan het toernooi mee. De organisatie – met Clark en Nathalie een samenwerking tussen RBC en TC – had hen over twee poules verdeeld. Binnen de poule werden vervolgens alle spelers gehusseld, zodat je het in iedere ronde met twee andere medespelers tegen drie andere tegenstanders opnam.

De spelregels bij het 3×3-toernooi lijken erg op die van de dubbel. Zo gebruik je tijdens de rally de buitenste lijnen van het badmintonveld en is bij de servicesituatie de achterste tramrails uit. Alleen wíe er serveert en wíe er ontvangt, dat ligt wat ingewikkelder. Kort gezegd: binnen elk drietal is steeds één speler serveerder/ontvanger. Als je een punt verliest gaat die functie door naar een volgende speler.

Tijdens de rally mag iedereen staan en slaan waar hij of zij wil. Enig overleg bleek daarbij wel aanbevolen. Want hoe verdeel je de baan over drie spelers? Hoe voorkom je dat je elkaar in de weg loopt? Wie van je medespelers bedoel je als je ‘jij’ roept? En is het met drie tegenstanders nog mogelijk om precies in het midden van de baan te scoren? (Antwoord: ja.)

Na vier speelrondes kwamen er in iedere poule drie spelers bovendrijven: aan de ene kant Douwe, Thomas en Pepijn, aan de andere kant Lynn, Hans en Bas. In een spannende finale, die pas even voor 23.00 uur werd beslist, namen zij het tegen elkaar op. Uiteindelijk trokken Douwe, Thomas en Pepijn met 21-18 in de derde set aan het langste eind. Een baan daarnaast legden Bram, Armand en Jeroen beslag op de derde plaats.

Daarna was het tijd om in de kantine de laatste speelavond in de Jan Massinkhal van het reguliere badmintonseizoen af te sluiten. Voor de prijswinnaars waren er chocoladerepen. En voor iedereen lekkere drankjes en hapjes.

De organisatie kijkt tevreden op het toernooi terug. ‘Ik heb van mensen gehoord dat ze het heel leuk vonden om de verbinding met iedereen weer te hebben’, zegt Nathalie. ‘Iemand zei bijvoorbeeld dat ze gesprekken had gevoerd met mensen met wie ze nog niet eerder had gepraat. Normaal had ze daar niet zo de gelegenheid voor.’