Onze vereniging wordt gedragen door vele vrijwilligers. In deze rubriek zetten we er zo nu en dan een in de spotlights. Maarten (#1) en Luuk (#2) gingen hem voor – maar nu is het tijd voor Mart Brands!

Wie ben je? Vertel eens wat over jezelf!
Ik ben Mart Brands en woon in Nijmegen-Dukenburg. Mijn moeder Jeannette, broertje Jarne en zusje Ilja badmintonnen ook bij BC Mariken. Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding wetenschappelijke fysiotherapie aan de SOMT in Amersfoort. Later wil ik fysiotherapeut worden en onderzoek doen.

Hoe vaak sta je op de badmintonbaan en op welk niveau speel je?
Tijdens het seizoen sta ik drie keer per week op de baan. Vaak speel ik na de competitie ook nog een aantal toernooien na de competitie. Ik speel dit jaar voor het eerst in de eerste klasse (regio). Eigenlijk sta ik als het even kan zo veel mogelijk op de badmintonbaan en vaak ben ik op vrijdagen als een van de laatste mensen nog aan het badmintonnen.

Wat is tot nu toe het mooiste of leukste badmintonmoment uit je carrière?
Sportief gezien is dat denk ik het kampioenschap een aantal jaar geleden in de jeugdcompetitie en vorig jaar de winst van een toernooi in de mannendubbel samen met Casper Appels. Het is natuurlijk leuk om af en toe te winnen, maar badminton staat voor mij vooral voor plezier maken met elkaar en daarvoor hoef je lang niet altijd te winnen.

Wat heb je de afgelopen tijd aan vrijwilligerswerk gedaan binnen BC Mariken?
Ik doe binnen BC Mariken vooral veel kleinere taken. Sinds vorig jaar ben ik in het bezit van een trainersdiploma en geef ik op vrijdagavond training aan de competitiespelers onder 11 jaar. Voor het trainersdiploma heb ik zes zaterdagochtenden cursus gehad in hoe je nou training geeft en waar je op moet letten. Je krijgt er handige tips en trucs. Voor elke training moet je zelf een invulling verzinnen en deze vervolgens uitvoeren. Ik vind het heel leuk om te zien hoe blij de kinderen zijn met iets wat jij hebt verzonnen. Ook is het mooi om te zien hoe ze vooruitgaan in een seizoen en soms zelfs binnen één training!

Als jeugdtrainer heb ik daarnaast clinics gegeven aan kinderen op basisscholen in Nijmegen. We gaan vaak met twee trainers naar een basisschool toe en geven daar een korte training om kinderen kennis te laten maken met badminton. Van één school zijn vorig seizoen vijf tot tien nieuwe leden gekomen!

Samen met Lynn en Casper heb ik dit jaar het trainingsweekend voor de senioren georganiseerd. We hebben een sporthal geregeld, boodschappen gedaan, trainers geregeld en een leuke middag- en avondactiviteit verzonnen. Het leuke hieraan is dat je kan kiezen wat we gaan doen en dus kies je ook iets wat je zelf natuurlijk leuk vindt.

Tenslotte zit ik in de activiteitencommissie. We proberen buiten het badmintonnen zelf de vrijwilligerstaken van de vereniging in te vullen: van voorzitter van de vereniging zijn tot het eenmalig helpen bij bijvoorbeeld een toernooi. Daarnaast werven wij vrijwilligers voor de diverse hardloopevenementen in Nijmegen (Zevenheuvelenloop, Marikenloop en Stevensloop) om extra geld voor de club te verdienen. Als laatste organiseren wij elke derde vrijdag van de maand een activiteit in de kantine en activiteiten op vrijdagen waarop wij niet in de Jan Massinkhal terechtkunnen. Hiervoor bedenken wij wie we kunnen vragen om dit te organiseren. Soms dragen wij dan al een idee aan maar degene die de activiteit mag gaan organiseren is vrij te kiezen wat hij wil. Ook kunnen wij de organisator helpen bij het organiseren.

Wat wil je ten slotte nog kwijt aan badmintonners van onze vereniging?
BC Mariken is een hele gezellige vereniging waar iedereen welkom is. Naast gezelligheid is er ook plaats voor competitiviteit onderling op de baan. Dat is iets waar we trots op mogen zijn en ik ben blij dat ik hier een bijdrage aan kan leveren.

Wie wordt de volgende Vrijwilliger in de spotlight?
Dit is de lastigste vraag, omdat er zoveel vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de vereniging… Ik kies voor iemand waarvan sommige mensen misschien niet weten wat ze precies doet. Maar zonder haar zouden de flyers en banners er een stuk minder mooi uitzien:
Dolly Lotthrinkx.

Bedankt voor je inzet, Mart! Hopelijk speel je nog lang bij BC Mariken en beleef je nog veel plezier aan het vrijwilligerswerk!