Eens in de paar maanden zetten we in deze rubriek een vrijwilliger in het zonnetje. Als iemand deze waardering spotlights verdient, is het wel Paul Bruin. Sinds 2014 is hij al voorzitter van de jeugdcommissie – en met de nodige successen! In aflevering 12 staat Paul daarom in de spotlights.

Vrijwel alle leden kennen jou waarschijnlijk al. Maar vertel eens, hoe ben je ooit bij BC Mariken terechtgekomen?
‘Dat is vrij eenvoudig. Ik ben in 1999 in Nijmegen bij Philips komen werken. Al vrij snel wilde ik toen ook in Nijmegen gaan wonen. Toen ben ik gaan kijken welke badmintonclub hier speelde. Qua niveau was er eigenlijk maar één geschikt: BC Mariken. Ik was ook gewend om altijd op de fiets naar de vereniging te gaan. Dat wilde ik graag weer.’

Wanneer besloot je om vrijwilligerswerk te gaan doen?
‘Dat heeft een tijdje geduurd. Bij mijn vorige vereniging, BC Geldrop, had ik altijd van alles gedaan, bijvoorbeeld in de technische commissie. Nu vond ik het lekker omdat even niet te hoeven. Pas toen mijn zoon Floris rond 2011 met badminton begon, ben ik gaan helpen als begeleider. Zo ben ik er langzamerhand ingerold.

‘Op een gegeven moment stopte de vorige jeugdvoorzitter Pieternel. Zij had dat toen heel lang gedaan. Omdat er geen opvolger was, heb ik toen gezegd: dan moet ik het maar doen. Ik had nog wel wat ideeën.’

Hoe ziet je ‘takenpakket’ er op dit moment uit?
‘Zal ik het lijstje sturen? (lacht) De bestuursvergaderingen, natuurlijk. Ik ben ook competitiecontactpersoon voor de jeugd en geef zelf training. Ik stuur de jeugdcommissie aan en organiseer het BC Mariken Jeugdtoernooi, het Jeugdteamtoernooi en de clubkampioenschappen. Dat zijn wel de grote dingen.’

Met jou als jeugdvoorzitter is de jeugdafdeling enorm gegroeid. In 2019 verwelkomde BC Mariken zijn 100ste jeugdlid. Inmiddels zijn we de grootste vereniging buiten de Randstad. Waar ben je het meest trots op?
‘Dat is toch wel als ik op een vrijdagavond door de zaal loop en zo veel kinderen lol zie hebben met badminton. Dat is het belangrijkste. Het is heel gaaf wanneer zoals afgelopen weekend een jeugdteam Nederlands kampioen wordt, maar dat zijn de uitschieters. Ik ben trots dat ook kinderen die zoiets nooit zullen bereiken iedere week lekker kunnen trainen.’

Komend seizoen maakt voor het eerst in lange tijd een volledig jeugdteam – met daarin ook je eigen zoon – de stap naar de senioren. Denk je dat er de komende jaren meer teams zullen volgen?
‘Ja, dat denk ik wel. Ik vind het leuk om te zien hoe deze spelers staan te trappelen om bij de senioren te beginnen. Het team dat erachteraan komt, begint nu al aan te vragen of ze ook mogen meetrainen. Ook het team dat nu Nederlands kampioen is geworden, zie ik de overstap wel maken, al duurt dat nog even.

‘Het is niet raar als er jaarlijks minstens vier spelers naar de senioren doorstromen. Meestal speelt ongeveer 40 procent van onze jeugdleden competitie. Dat zijn ongeveer 40 kinderen. In een goed jaar kunnen er zo twee teams naar de senioren gaan.’

Je bent een groot voorstander van het Zwitsers laddersysteem, dat we dankzij jou inmiddels bij veel van onze interne toernooien gebruiken. Achter de schermen heb je ook weleens gewerkt aan een eerlijkere nationale badmintonrating, vergelijkbaar met de Elo-rating bij schaak. Lukt het je wel om al je ideeën tot uitvoer te brengen?
‘Er blijven altijd wel een paar dingen over. Voor die rating zou je eigenlijk een betere samenwerking met het bedrijf achter Toernooi.nl moeten hebben. Als zij nu het uiterlijk van hun website veranderen, is mijn programmaatje weer in de war. Dus dat ligt nog een beetje op de plank.

‘Ook een trainingsgroep in Nijmegen-Oost en een derde trainingsmogelijkheid voor jeugd zijn nog niet gelukt. Dat hangt op van alles: vrijwilligers, trainers en zaal.’

Wat zou je nog graag willen verbeteren aan de jeugdafdeling van BC Mariken?
‘De vrijwilligersorganisatie beter opzetten vind ik het belangrijkste. Extra vrijwilligers zouden kunnen helpen bij alles wat ik eerder noemde. Bij de trainingen kunnen we ook nog wel wat mensen gebruiken. En voor de organisatie van leuke tussendoortjes als het Kersttoernooi, de Sinterklaasavond, een ouder-kindtoernooi en de Grote Clubactie.

‘Die extraatjes lopen ook allemaal maar door. Als dat door veel verschillende mensen wordt opgepikt, zijn het eigenlijk niet zulke grote taken. Het zou de vereniging toekomstbestendiger maken.’

Wil je ten slotte nog iets aan badmintonners van onze vereniging?
‘Dat de senioren er maar even aan moeten wennen dat er de komende tijd een hoop nieuwe, jonge gezichten in de hal zullen rondlopen. De jeugd begint er nu zelf naar te vragen.’

Paul, ontzettend bedankt voor al inzet. Het wordt enorm gewaardeerd!

Een overzicht van eerdere aflevering in deze rubriek vind je hier.