Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juni kwamen BC Mariken 1-spelers Roy Rouwhorst en Stephan van Houtem op de Veteranen Nations Cup in Haarlem uit voor het Nederlandse team. Vier dagen speelden zij tegen leeftijdsgenoten uit acht andere Europese landen. Stephan doet verslag.


Op woensdagavond 31 mei meldden Roy en ik ons in Haarlem voor de teammeeting met de veteranen van TeamNL en het weerzien van de badmintoncollega’s uit de andere deelnemende landen. Voor mij de tweede keer na het event in Straatsburg vorig jaar. Roy maakte zijn debuut in dit teamverband.

Van oudsher zijn Engeland en Denemarken de favorieten. Vorig jaar werden we vlak achter Duitsland vierde. De doelstelling was duidelijk: we gaan voor goud en op zijn minst een medaille. Het werd brons!

De deelnemende landen waren Denemarken, Engeland, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland en Nederland. De organisatie was in handen van BC Duinwijck uit Haarlem, die dit jaar hun 75-jarig bestaan vieren. Een fantastische badmintonarena, strakke en professionele organisatie. Zo waren de wedstrijden via livestreams ook op afstand te volgen (en nog steeds op YouTube terug te vinden).

Starten tegen Zwitserland, pittige strijd tegen Duitsland
Op donderdag 1 juni traden we in de ochtend aan tegen Zwitserland. Omdat de heren oververtegenwoordigd waren in de 45+-categorie, werd ik de eerste dag ingedeeld in de 40+. Ik kon starten met een gemengddubbel en een mannendubbel met Roy, die we overtuigend wonnen.

We versloegen de Zwitsers met speels gemak. Daarna konden we ons voorbereiden op een pittige strijd tegen Duitsland. Helaas verloor ik hier mijn partij (Roy dubbelde met iemand anders en won wél), maar ook nu wonnen we overall overtuigend met 16-8.


Met dit resultaat werden we groepshoofd van een van de drie poules en konden met nog een ronde te gaan Denemarken en Engeland nog ontlopen tot de finaledag. En dit lukte. Op vrijdag wonnen we met 18-6 van Ierland en 23-1 van Spanje.

Denemarken en Engeland te sterk
Zo stond op zaterdagochtend Denemarken te wachten. Helaas bleken zij met 17-7 toch echt duidelijk de bovenliggende partij. Roy en ik zaten in onze partijen dichtbij, maar trokken net aan het kortste eind.

Door de nederlaag wachtte vervolgens in de middag Engeland. Met dat land bleek het verschil duidelijk minder groot: we verloren wel, maar met slechts 14-10. Roy en ik wisten onze partijen met flinke strijd te winnen en hiermee de bronzen plak binnen te halen.

Met deze buit op zak hebben we op zaterdagavond nog genoten van een heerlijk buffet en spelersfeest (tot diep in de nacht). Zondag konden we toekijken hoe Denemarken met 18-6 van Engeland won. Al met al een geslaagd event en pure badmintonpromotie! Nu even een korte pauze en straks er weer tegenaan in het volgende seizoen!

Stephan en Roy, van harte gefeliciteerd met jullie bronzen medaille! Alle resultaten van de Veteranen Nations Cup zijn hier terug te vinden. Wedstrijden terugkijken kan op YouTube.