Van woensdag 7 tot en met zondag 11 december vinden in de Thaise hoofdstad Bangkok de HSBC BWF World Tour Finals plaats, het laatste grote internationale badmintontoernooi van het jaar. In alle vijf onderdelen – mannenenkel, -dubbel, vrouwenenkel, -dubbel en gemengd dubbel – doet de top acht van de wereld mee. En wat nou zo leuk is? Alle wedstrijden zijn gratis te volgen op het YouTube-kanaal van de wereldbadmintonbond BWF: zowel live als achteraf!

Onlangs legde hoofdtrainer Paul Vennekens al uit wat je van het kijken naar topwedstrijden kunt leren. In dit artikel zetten we op een rij op wie we de komende dagen in het bijzonder moeten letten.

Toernooiopzet
De fanatieke badmintonkijkers mogen hun wekker vroeg zetten. Omdat het in Bangkok het zes uur later is dan in Nederland, beginnen de eerste partijen al rond 5.00 uur (onze tijd). Uitslapers hoeven gelukkig niet te vrezen: de wedstrijden gaan de hele dag door.

De World Tour Finals zijn het slotstuk van het belangrijkste toernooicircuit ter wereld. Gedurende het seizoen konden spelers op tientallen toernooien punten verzamelen. De beste acht spelers of koppels van de circuitranglijst hebben zich voor het eindtoernooi in Bangkok gekwalificeerd (bij ieder onderdeel maximaal twee per land). De regerende wereldkampioenen krijgen automatisch toegang.

In ieder onderdeel zijn de spelers verdeeld over twee poules. Deze wedstrijden worden op woensdag, donderdag en vrijdag afgewerkt. In het weekend volgen de halve finales en de finales. In totaal mogen de spelers een prijzenpot van 1,5 miljoen dollar verdelen. Een overzicht van alle wedstrijden en uitslagen vind je hier.

Mannenenkel
De Deen Viktor Axelsen geldt als absolute favoriet. Dit seizoen staat er op de lange speler geen maat: hij won de twee belangrijkste toernooien uit het circuit: de All England Open en de Indonesia Open. Ook werd hij eind augustus voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen. Zijn grootste uitdager is misschien wel de pas 21 jaar oude Japanner Kodai Naraoka. Ook de Singaporees Loh kean Yew kan het Axelsen soms erg lastig maken.

Vrouwenenkel
De als eerst geplaatste speelster is Chen Yu Fei uit China, maar zij heeft een zware poule. Zo treft ze de Zuid-Koreaanse An Se-young, die vorige maand knap een toernooi in Australië won. Ook de regerend wereldkampioen, Akane Yamaguchi uit Japan, zit in deze poule.

Mannendubbel
In de herendubbel blinken met name de Indonesiërs de laatste jaren uit. Fajar Alfian en Muhammad Rian Ardianto, in Bangkok als eerste geplaatst, wonnen dit seizoen maar liefst vier belangrijke toernooien. Zij worden uitgedaagd door hun landgenoten op leeftijd, Mohammad Ahsan en Hendra Setiawan (respectievelijk 35 en 38 jaar). Maar de regerend wereldkampioenen Aaron Chia en Soh Wooi Yik (Maleisië) zijn niet te onderschatten: op het WK in augustus waren zij de Indonesiërs te slim af.

Vrouwendubbel
Wie de damesdubbel gaat winnen, is moeilijk te voorspellen. De Zuid-Koreaanse Jeong Na-eun en Kim Hye-jeong zijn als eerste geplaatst, maar wonnen afgelopen seizoen maar twee toernooien. De nummers drie van de plaatsingslijst, de Thaise zussen Benyapa Aimsaard en Nuntakarn Aimsaard, wonnen er drie. De nummers vier, Chen Qingchen en Jia Yifan uit China, zelfs vier. Dat laatste koppel is als regerend wereldkampioen misschien nog het best als favoriet te bestempelen.

Gemengd dubbel
In geen enkel onderdeel is de dominantie van een koppel zo groot als in het gemengd dubbel. De Chinese Zheng Siwei en Huang Yaqiong wonnen dit seizoen zeven toernooien, waaronder de Indonesia Open, Malaysia Open, Denmark Open en French Open. Ook werden ze eind augustus wereldkampioen. Tot begin september wonnen Zheng en Huang zelfs 38 wedstrijden op rij!

Als iemand de Chinezen tegenstand kan bieden, dan zijn het misschien Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand. Maar het onderling resultaat belooft niet veel goeds: tien van de twaalf ontmoetingen tussen beide koppels werden gewonnen door de Chinezen.

Bekijk ook deze voorbeschouwing van de wereldbadmintonbond BWF: