Van woensdag 13 tot en met zondag 17 december vinden in de Oost-Chinese stad Hangzhou de HSBC BWF World Tour Finals plaats, het laatste grote internationale badmintontoernooi van het jaar. In alle vijf onderdelen – mannenenkel, -dubbel, vrouwenenkel, -dubbel en gemengd dubbel – doet de top acht van de wereld mee. En wat nou zo leuk is? Alle wedstrijden zijn gratis te volgen op het YouTube-kanaal van de wereldbadmintonbond BWF: zowel live als achteraf!

Toernooiopzet
De fanatieke badmintonkijkers mogen hun wekker vroeg zetten. Omdat het in Hangzhou zeven uur later is dan in Nederland, beginnen de eerste partijen al rond 3.00 uur (onze tijd). Uitslapers hoeven gelukkig niet te vrezen: de wedstrijden gaan de hele dag door.

De World Tour Finals zijn het slotstuk van het belangrijkste toernooicircuit ter wereld. Gedurende het seizoen konden spelers op tientallen toernooien punten verzamelen. De beste acht spelers of koppels van de circuitranglijst hebben zich voor het eindtoernooi in Bangkok gekwalificeerd (bij ieder onderdeel maximaal twee per land). De regerende wereldkampioenen krijgen automatisch toegang.

In ieder onderdeel zijn de spelers verdeeld over twee poules. Deze wedstrijden worden op woensdag, donderdag en vrijdag afgewerkt. In het weekend volgen de halve finales en de finales. In totaal mogen de spelers een prijzenpot van 2,5 miljoen dollar verdelen.

Een overzicht van alle wedstrijden en uitslagen vind je hier. Vorig jaar legde toenmalig hoofdtrainer Paul Vennekens uit wat je van het kijken naar topwedstrijden kunt leren.