Badmintonliefhebbers opgelet: deze week kunnen we ons weer iedere dag op YouTube verlekkeren aan badminton van het hoogste niveau! In de Oost-Chinese stad Suzhou strijden zestien landen op de zogeheten Sudirman Cup om de wereldtitel voor teams.

Voor de spelers brengen deze teamwedstrijden extra spanning met zich mee: zij dragen de druk van de natie op de schouders. Voor de kijker is dit echter alleen maar extra leuk: de Sudirman Cup is steevast een van de enerverendste toernooien om te volgen.

De Sudirman Cup begint op zondag 14 mei. De finale staat een week later gepland, op zondag 21 mei. Alle wedstrijden op de Sudirman Cup zijn gratis te volgen via het YouTube-kanaal van wereldbadmintonbond BWF. Vanwege het tijdsverschil beginnen de eerste partijen vaak al vroeg in de ochtend, maar vervolgens is de hele dag door badminton te zien.

Hoe ziet de toernooiopzet eruit?
Een teamwedstrijd op de Sudirman Cup bestaat uit vijf partijen: een herenenkel, een damesenkel, een herendubbel, een damesdubbel en een gemengd dubbel. Deze partijen worden achter elkaar gespeeld. Het land dat (minstens) drie partijen pakt, wint de hele teamwedstrijd.

  • Van zondag 14 tot en met donderdag 18 mei staan de voorrondes op het programma. De zestien landen zijn verdeeld over vier poules. Daarin nemen ze het allemaal een keer tegen elkaar op. De nummers een en twee uit iedere poule stromen door naar de kwartfinales.
  • Op vrijdag 19 mei staan de kwartfinales op het programma.
  • Op zaterdag 20 mei volgen de halve finales.
  • Op zondag 21 mei strijden de twee beste landen in de finale om de wereldtitel.

Wie zijn de favorieten?
Een blik op de lijst van eerdere winnaars leert dat eigenlijk maar een land topfavoriet genoemd kan worden. Van de vorige veertien edities won China er maar liefst twaalf. De laatste keer dat China naast het goud greep, was in 2017: in de finale was toen Zuid-Korea met 3-2 te sterk.

Toch is het maar de vraag of China dit jaar in eigen land de wereldtitel kan veroveren. Met name Japan heeft een ijzersterke selectie. Op de wereldranking hebben de Japanners hogere noteringen in de herenenkel, de damesenkel en de herendubbel. Dat zou genoeg moeten zijn om China in een onderling duel te verslaan. In de damesdubbel en gemengd dubbel staat Japan tweede, terwijl China in die onderdelen de wereldranglijst aanvoert.

Valt er voor Europeanen nog iets te juichen?
Nederland is in Suzhou niet van de partij. Om zich te kwalificeren had Nederland in februari op het EK voor teams de halve finale moeten bereiken, maar dat lukte helaas niet.

Wel kunnen we komende week Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Engeland aanmoedigen. Van die landen lijkt eigenlijk alleen Denemarken kans te maken op een plek in de kwartfinale. Met een beetje gunstige loting kunnen de Denen misschien nog een ronde overleven, maar voor een finaleplaats is de Aziatische concurrentie waarschijnlijk te groot.

De speelschema’s, het wedstrijdprogramma en alle uitslagen vind je hier. Op de website van wereldbadmintonbond BWF lees je meer nieuws over de Sudirman Cup.