Woensdagochtend is in Almere de Yonex Dutch Open 2022 van start gegaan. Dit is het grootste internationale badmintontoernooi dat in Nederland georganiseerd wordt. Tot en met zondag 16 oktober nemen de beste spelers uit ons land het op tegen de subtop van de wereld.

Wedstrijden kijken?
Voor degenen die graag het toernooi in Almere bezoeken, zetten we half augustus al alle informatie over de kaartverkoop op een rij. Wie het toernooi liever vanuit huis volgt, kan terecht op de website BadmintonEurope.tv. Met een gratis account kun je hier livestreams zien van vrijwel alle wedstrijden.

Het wedstrijdprogramma van de komende dagen ziet er als volgt uit:

• Woensdag 12 oktober, 9.00-22.00 uur: kwalificatie en eerste ronde gemengd dubbel;
  • Donderdag 13 oktober, 9.00-22.00 uur: zestiende finales;
  • Vrijdag 14 oktober, 13.00-22.00 uur: achtste finales
  • Zaterdag 15 oktober, 10.00-20.00 uur: kwart- en halve finales;
  • Zondag 16 oktober, 13.00-17.00 uur: finales.

Alle speelschema’s en uitslagen zijn te vinden op Toernooi.nl.

Wie moeten we in de gaten houden?
De aanvoerder van de plaatsingslijst in de mannenenkel is Mark Caljouw, nummer een van Nederland en vijfvoudig Nederlands kampioen. Op dit moment is hij nummer 25 van de wereld. Voor toernooiwinst moet Caljouw flink aan de bak: de concurrentie uit Azië, Zuid-Amerika en Europa is sterk. Zo verloor Caljouw vorig jaar op de Olympische Spelen nog van de Guatemalteekse Kevin Cordón, de nummer drie van de plaatsingslijst.

In het damesenkel kan de Nederlandse inbreng naar verwachting geen vuist maken. Wel kan het publiek in Almere de handen op elkaar slaan voor Lianne Tan, de nummer een van België en nummer twee van de plaatsingslijst. Favoriet voor de toernooizege is de Taiwanese speelster Wen Chi Hsu.

In de herendubbel staan Ruben Jille en Ties van der Lecq als eerste geplaatst. Dit Nederlandse koppel won eerder dit jaar een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen. Hun grootste concurrenten voor toernooiwinst in Almere komen uit Schotland, Ierland en Engeland.

Met concurrentie van de andere kant van het Kanaal krijgen ook Debora Jille en Cheryl Seinen te maken. De twee Nederlanders weten op de plaatsingslijst alleen het Britse koppel Chloe Birch en Lauren Smith boven zich. Dat kan een spannende finale worden zondag: het onderling resultaat tussen beide koppels is 4-4. Maar dan moeten Jille en Seinen wel eerst met de rest van de concurrentie afrekenen.

Ook in het gemengd dubbel maakt Nederland een goede kans op goud: Robin Tabeling en Selana Piek beginnen het toernooi als favoriet. In 2019 wisten zij als eerste Nederlandse gemengd dubbel ooit de Dutch Open te winnen. Twee jaar later pakte het koppel zilver.

Bekijk hieronder de laatste twee rally’s waarmee Tabeling en Piek in 2019 de Dutch Open wisten et winnen: