Deze week kunnen we ons weer iedere dag op YouTube verlekkeren aan badminton van het hoogste niveau! Gratis en voor niets! In de Royal Arena in de Deense hoofdstad Kopenhagen strijden namelijk de beste spelers van deze planeet om de individuele wereldtitels. Aanstaande zondag weten we wie zich in de mannenenkel, damesenkel, mannendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel wereldkampioen mogen noemen.

Alle wedstrijden op het WK zijn gratis te volgen via het YouTube-kanaal van wereldbadmintonbond BWF. De eerste wedstrijden beginnen aan het eind van de ochtend. De laatste spelers gaan ’s avonds de baan op. Bij twee van de vier badmintonbanen is zelfs deskundig commentaar. Het volledige programma en alle uitslagen vind je hier.

Het WK badminton werd voor het eerst gehouden in 1977 in het Zweedse Mälmo. Aanvankelijk werd het toernooi elke drie jaar georganiseerd, later veranderde dit naar elke twee jaar. Sinds 2005 vindt het WK zelfs ieder jaar plaats, met uitzondering van olympische seizoenen. Volgend jaar is er dus vanwege de Olympische Spelen in Parijs geen WK.

Programma
Alle onderdelen worden in een knock-outsysteem gespeeld. Afgelopen maandag stonden de eerste partijen uit de eerste ronde op het programma. Ook de komende dagen staan er nog volop wedstrijden op het programma. Hoe verder het toernooi vordert, hoe spannender de wedstrijden worden.

  • Donderdag 24 augustus, 12.00-22.00 uur: derde ronde.
  • Vrijdag 25 augustus, 11.00-22.00 uur: kwartfinales.
  • Zaterdag 26 augustus, 10.00-20.00 uur: halve finales.
  • Zondag 27 augustus, 11.00-18.30 uur: finales.

Nederlandse deelnemers

Het Nederlandse team heeft flink wat spelers naar dit WK gestuurd. De meeste van hen zijn inmiddels uitgeschakeld. In de herenenkel kwamen Mark Caljouw en Joran Kweekel in actie. In de gemengd dubbel Selena Piek/Robin Tabeling en Debora Jille/Ties van der Lecq.

In de damesdubbel heeft Nederland nog twee koppels in het toernooi. Woensdag komen Debora Jille en Cheryl Seinen in actie. Alyssa Tirtosentono en Kirsten de Wit zijn dor een walk-over in de twee ronde al door. Zij gaan donderdag weer de baan op.

Historie
Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het WK badminton, heeft wereldbadmintonbond BWF een leuk artikel geschreven. Zo lees je dat topland China in de afgelopen decennia de meeste gouden medailles won: maar liefst 69. Indonesië staat met 23 gouden medailles op de tweede plaats.

Onder Nederlandse deelnemers zijn medailles uiterst schaars. In 2003 won Mia Audina een bronzen plak in het damesenkelspel. In 1977 deden Marjan Ridder en Joke van Beusekom het nog iets beter: zij wonnen samen een zilveren medaille in het damesdubbelspel.