Benieuwd naar de badmintontoppers van de toekomst? De beste jeugdspelers ter wereld strijken de komende dagen in Haarlem neer voor de Yonex Dutch Junior, een van de belangrijkste internationale badmintonjeugdtoernooien. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 maart nemen zij het tegen elkaar op. Toegang is gratis. De wedstrijden zijn ook online te volgen.

Deelnemersveld
Het deelnemersveld van de Dutch Junior is net als andere jaren weer ijzersterk. Zo doet de Chinese jongen Zhu Yi Jun mee, die in oktober nog wereldkampioen werd in de heren- en gemengd dubbel. In Haarlem speelt hij beide onderdelen. In alle onderdelen doen spelers uit de mondiale junioren top 10 mee.

Dat sommige van deze spelers over een paar jaar ook bij de senioren tot de wereldtop zullen doorstoten, staat buiten kijf. De geschiedenis leert dat deelnemers kunnen uitgroeien tot grote sterren. Zo won in 2001 Lin Dan de herenenkel. Later zou hij twee keer olympisch goud winnen. Van de huidige wereldtop wonnen onder meer Kanlavut Vitidasrn, Lee Zii Jia en Christo Popov, Stefanie Stoeva en Yuta Watanabe in Haarlem. Ook onze trainer Brenda Beenhakker behoort tot de oud-winnaars: in 1995 won zij de meisjesenkel.

Ook Nederland is in Haarlem deze editie goed vertegenwoordigd. In totaal doen 22 Nederlandse spelers mee. Noah Haase is de enige speler die is geplaatst (zevende in de herenenkel). Een andere speler om in de gaten te houden is Adith Karthikeyan Priya.

In totaal doen bijna 300 jeugdspelers mee aan het toernooi, afkomstig van vier verschillende continenten. Een overzicht van alle geplaatste spelers vind je hier.

Side-events
Naast alle wedstrijden worden allerlei leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Knutselen met shuttles, bijvoorbeeld. En wat te denken van de badmintonbingo? Je kunt natuurlijk ook zelf komen badmintonnen of een mooie kleurplaat maken.

Praktische informatie
Het toernooi vindt plaats in DEGIRO-hal, de sporthal waar recordlandskampioen BC Duinwijck sinds een aantal jaar zijn thuiswedstrijden speelt. Het adres van de sporthal is Badmintonplein 1, Haarlem. Alle speeltijden en momenten waarop side-events worden georganiseerd staan in de agenda op de website van het toernooi.

Wie geen zin of tijd heeft om helemaal naar Haarlem af te reizen, kan het toernooi ook op internet volgen. Alle wedstrijden worden uitgezonden op het YouTube-kanaal van de organisatie. Alle speelschema’s en uitslagen zijn te vinden op Toernooi.nl.