Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 oktober is het nationale Week van de Scheidsrechter. Verschillende sportbonden besteden daar aandacht aan. Het leek ons een goede aanleiding om onze wedstrijdfunctionaris John Appels te interviewen. Voor veel leden is het misschien onduidelijk wat zijn functie precies inhoudt, wat John precies doet. Daarom praat hij ons bij.

Wanneer en hoe ben je referee geworden?
John: ‘Eerst heb ik een scheidsrechterscursus gevolgd. In 2011 ben ik daarmee begonnen. De opleiding bestaat uit twee onderdelen: een kennistoets over de spelregels en een praktijkexamen. Voor dat laatste oefen je natuurlijk eerst, maar het examen is in ieder geval tijdens een groot toernooi in Nederland. Ik deed examen bij het Nederlands Kampioenschap in 2011. Sindsdien mag ik bijvoorbeeld wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie leiden.

In 2012 ben ik vervolgens aan de opleiding tot referee begonnen. Ik moest wederom een kennistoets afleggen. De spelregels zijn hetzelfde, maar om referee te worden moet je er meer kennen. Als referee neem je beslissingen namens Badminton Nederland. Het is dus belangrijk dat je ook weet hoe hoog een sporthal moet zijn, bijvoorbeeld. Wedstrijd- en toernooireglementen komen ook meer aan bod in de referee-opleiding. Voor mijn praktijkexamen heb ik de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in 2013 geleid.’

Wat doe je als referee nu precies?
‘Referee is een meer leidinggevende functie dan scheidsrechter. Als scheidsrechter zat ik nog vaak bij wedstrijden op de stoel, nu houd ik vooral de zaken daaromheen in de gaten. Ik ben ieder jaar referee bij verschillende toernooien. Voor toernooien met een categorie 1 is het hebben van een referee namelijk verplicht. De afgelopen jaren heb ik de RSK en de RJK in regio centrum gedaan. Ieder voorjaar ben ik referee bij ons eigen BC Mariken Seniorentoernooi. Vlak voor de zomer ben ik ten slotte te vinden op de NK Regioteams.

In Nederland is ook bij iedere eredivisiewedstrijd een referee aanwezig. Vanwege mijn vakantie heb ik dat dit jaar pas een keer gedaan. Dat was bij de wedstrijd BC Smashing – BC Duinwijck, eind september in Wijchen. Binnenkort doe ik een thuiswedstrijd van BC Amersfoort.’

Heb je nog tips voor de BC Mariken-spelers over de spelregels of over sportiviteit?
‘Volgens mij is er wel genoeg respect voor scheidsrechters of tellers tijdens wedstrijden. Maar niet iedereen is goed op de hoogte van sommige belangrijke spelregels. Ik merk vaak dat spelers niet weten wanneer er precies een let gespeeld moet worden. Het zou, denk ik, ook goed zijn als alle badmintonners de regels bij servicesituaties nog eens doornamen. Daar zie ik veel discussie over ontstaan.

Nog een belangrijke: het wedstrijdformulier bij competitiewedstrijden. Het is niet zo dat de thuisploeg als eerst zijn opstelling bekend moet maken. Beide teams horen hun opstelling tegelijkertijd bekend te maken. Met name in de regiocompetitie is dat niet altijd bekend.’

Bedankt voor je inzet als referee voor BC Mariken de afgelopen jaren, John!

Op vrijdag 17 november organiseert de activeiteitencommissie samen met John een spelregelquiz in de kantine van de Jan Massinkhal. Eerst voor de jeugd, daarna voor de senioren. Zo kunnen al onze spelers op een leuke manier meer bekend raken met de spelregels van onze sport. Meer informatie volgt binnenkort. Safe the date!