Het is alweer een tijdje geleden dat er een vrijwilliger in de spotlight werd gezet, maar eindelijk is het dan weer zo ver! Ondanks de turbulente tijden tijdens een Coronapandemie willen we onze vrijwilligers bedanken voor het werk wat ze verzetten voor de vereniging. Deze keer zetten we Martijn van Aarle in de spotlight.

Kun je jezelf eens voorstellen aan BC Mariken?

Ik ben Martijn van Aarle, vader van twee jeugdleden van BC Mariken en echtgenoot van Ilse (vorig jaar eerste team van BC Mariken). Ik kom uit een heuse badmintonfamilie. Mijn vader was heel actief met training geven bij allerlei verenigingen en het is bij mij met de paplepel ingegoten. Ik ben zelf relatief laat pas begonnen met badmintonnen, vanaf mijn vijftiende. Tot mijn veertigste heb ik met veel plezier badminton gespeeld. Daarna ben ik gestopt met badmintonnen omdat het moeilijk was het te combineren met kinderen die veel wilden sporten en waardoor ik ze veel moest halen en brengen, maar ook vond ik minder aansluiting bij mijn trainingsgroep bij BC Smashing.

Ben je ooit wel lid geweest van BC Mariken?

(Lachend) Nee, maar wel altijd veel tégen BC Mariken gespeeld.  

Desondanks extra fijn dat je je nu inzet voor de vereniging. Wat voor vrijwilligerswerk doe je bij BC Mariken en hoe ben je daarin gerold?

Al vanaf mijn zeventiende geef ik badmintontraining. In de loop der jaren heb ik trainersopleidingen gedaan en heb ik bij verschillende clubs training gegeven. Daarnaast werk ik bij HAN Sportkunde, waar je van alles leert over het managen van sportverenigingen. Door al deze ervaring in combinatie met mijn eigen sportervaring heb ik snel een mening over bepaalde zaken. Ik ga me er dan mee bemoeien door te praten met Paul of Pepijn. Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat ik nu een soort sparringpartner ben voor de huidige trainers. Ik ondersteun de trainers en als ze vragen hebben over het training geven dan kunnen ze die bij mij kwijt. Ook heb ik een intervisiegroep voor trainers opgezet, alhoewel die door Corona vorig jaar helaas niet door kon gaan.

Wat zijn, naar jouw mening, de sterke punten van BC Mariken?

BC Mariken is één van de weinige verenigingen met een stijgend ledenaantal. Dat is ontzettend knap want je ziet een tegenstrijdige trend in de rest van Nederland. Dat komt, denk ik, omdat BC Mariken doet wat een vereniging hoort te doen, namelijk een maatschappelijke functie vervullen, mensen bij elkaar brengen, aandacht hebben voor de gezondheid, maar ook aandacht hebben voor de sociale kant. Je kan er terecht met verschillende leeftijden of vanuit verschillende achtergronden. En daarnaast is er voor iedereen begeleiding. Dat is fantastisch! Ook vind ik het goed hoe de jeugdleden worden betrokken bij het geven van trainingen.

Wat zouden de verbeterpunten zijn?

Ik vind altijd dat er dingen beter kunnen, maar in het geval van BC Mariken ga je van een ‘acht’ naar een ‘negen’. Ik vind dat de talentontwikkeling binnen BC Mariken beter zou kunnen. Ook is het als vereniging belangrijk om aandacht te hebben voor een veilig sportklimaat en een positieve sportcultuur. Hiermee bedoel ik dat ouders hun kinderen moeten stimuleren om te sporten op een positieve manier. Het moet niet gaan om winst of verlies van een spelletje, maar het moet gaan om lekker kunnen sporten. Hier zou nog meer aandacht voor kunnen zijn binnen de vereniging.

Heb je nog een afsluitende boodschap voor de leden van BC Mariken?

Je bent lid van een vereniging, je bent geen consument. Je maakt de vereniging samen. Het mooie van BC Mariken komt van alle leden, vrijwilligers, sporters en trainers bij elkaar. Draag je steentje bij! Samen maak je de vereniging mooi! Met elkaar, voor elkaar, door elkaar.

En met deze stimulerende woorden loopt het interview op zijn einde. We willen Martijn van Aarle van harte bedanken voor de deelname aan het interview en het vrijwilligerswerk dat hij doet voor BC Mariken.