Wekelijks genieten spelers van BC Mariken van badmintonnen in één van onze zalen. Zonder de vrijwilligers die dit mogelijk maken zou er geen badminton kunnen plaatsvinden. Door middel van deze rubriek willen we onze vrijwilligers in het zonnetje zetten zodat enerzijds de leden weten wie onze vrijwilligers zijn, anderzijds om de vrijwilligers te bedanken voor hun bijdrage aan het verenigingsleven. Vandaag zetten we ons nieuwste bestuurslid in de spotlight: Clark Nowack!

Goedendag Clark, zou je jezelf willen voorstellen aan de vereniging?

Ik ben Clark Nowack en werk als docentonderzoeker voor het lectoraat innovatie in de care bij de HAN. Ik woon sinds 18 jaar met mijn vrouw (Cécile, ook oudlid van BC Mariken) en twee dochters (15 en 18) in Nijmegen. Hiervoor heb ik gewoond in Leiden, daar ben ik ook lid geweest bij een badmintonvereniging, genaamd BC Flair. Bij die vereniging ben ik ook voorzitter geweest, dus ik heb al bestuurservaring. Ik heb meerdere hobby’s zoals het ombouwen van een oude ambulance naar een camper, misschien heb je hem wel eens bij de sporthal zien staan. Nu de kinderen wat ouder zijn gaan Cécile en ik soms een weekendje weg in de camper. Onze dochter Maddie speelt ook badminton en is tweede geworden met haar competitieteam.

Je bent de nieuwe voorzitter van de RBC. Wat houdt dat in?

Allereerst, we willen de naam van de RBC gaan veranderen. De RBC staat voor Recreanten en Beheer Commissie, maar het dekt niet meer de lading van de huidige functie van deze commissie. Samen met Tijn Pfaffenhöffer en Harrie Nagtegaal zijn we sinds dit najaar de nieuwe commissie. De vorige voorzitter RBC Paul Deneer zit momenteel ook nog in de commissie. Het doel is om het groepsgevoel te stimuleren tussen spelende leden binnen de hal. We zijn specifiek gericht op alles wat binnen de hal gebeurt. De verschillende groepen (nylon/veren/recreanten) komen te weinig samen op het veld en dat zouden we graag verbeteren. Zo willen we de clubkampioenschappen uitbreiden en groter maken. We zijn bezig met het opstellen van een plan en zodra dat af is willen we dat gaan spiegelen aan een aantal leden van de vereniging.
Ook willen we de opvang van nieuwe spelers verbeteren. Afgelopen jaar deed ik dat al een beetje omdat ik Helena ondersteunde tijdens de training en daardoor de nieuwe D-spelers opving, maar we moeten dat meer standaardiseren binnen de club. Dit zijn we nu aan het uitwerken.

Je bent al langere tijd vrijwilliger bij BC Mariken, want hiervoor was je ook lid van de TC. Wat spreekt je aan in het doen van vrijwilligerstaken?

Zonder vrijwilligers is er geen club. Het is belangrijk dat er mensen zijn die de vereniging draaiende houden. Maddie, mijn dochter, speelt voor de club en ik vind het leuk en nuttig om dan iets terug te doen voor de vereniging. Ik ben begonnen met de vrijwilligerstaak ‘teamcaptain’ voor haar team en dat werd groter in de loop van de jaren. BC Mariken groeit, zeker de jeugd en we zouden meer vrijwilligers kunnen gebruiken want het wordt nu met name gedaan door hetzelfde clubje mensen.
Het leuke aan vrijwilligerswerk is dat je met relatief kleine acties mensen goed kan helpen. Zo doe ik ook de shuttle-uitgifte, wat een kleine tijdsbesteding is, maar wel heel dankbaar werk is. Daarnaast is BC Mariken ook gewoon een leuke en gezellige club.

Heb je nog andere ambities binnen BC Mariken?

(Lachen) Ik mag in ieder geval geen voorzitter worden van Cécile. Nee, ik heb geen ambities binnen de club. Eerst maar mijn nieuwe functie goed uitrollen.

We sluiten deze rubriek altijd af met een boodschap voor de leden. Wat zou je de leden van BC Mariken willen meegeven?

Ik vond de boodschap van Martijn van Aerle (vrijwilliger in de spotlight #9) erg inspirerend. Met name de uitspraak: “Je maakt de vereniging samen.” Het doet me ook een beetje denken aan oud-hoofdtrainer Bart-Jan, want die zei altijd: “Je traint niet voor jezelf, maar voor de ander”. Hiermee bedoelde hij dat je altijd je best doet tijdens de training, want de ander is ook afhankelijk van jouw inzet. Ik zie terug bij Maddie dat dat een positief effect heeft. Zorg dus dat je goed je best doet.