Vandaag zetten wij een vrijwilliger in de spotlight die zich al voor meerdere jaren heeft ingezet voor BC Mariken. Op het moment vervult ze de belangrijke en onmisbare rol van vertrouwenscontactpersoon in. Maak kennis met: Yolande Hartkamp! 

Yolande Hartkamp

Kun je jezelf eens voorstellen aan BC Mariken?

Ik ben Yolande Hartkamp, 65 jaar oud en ik ben al heel wat jaren lid bij BC Mariken, volgens mij al dertig jaar. Daarnaast ben ik werkzaam in het onderwijs, eerst als leerkracht maar de laatste twaalf jaar als basisschooldirecteur. Ook ben ik 10 jaar interne contactpersoon geweest op de school, dat is een vergelijkbare functie als de vertrouwenscontactpersoon. Ik ben moeder van twee zoons en heb drie kleinkinderen. Helaas is mijn man drie jaar geleden overleden, ook hij was heel actief binnen de badmintonwereld. Door hem ben ik dertig jaar geleden gaan badmintonnen.

Binnen het badminton heb ik een heleboel vrijwilligerstaken gedaan. Ik ben ooit begonnen als competitieleidster, dat was toen mijn kinderen nog badmintonden. Ook ben ik bij de bond ‘klassenleidster’ bij de jeugd geweest. Vóór het digitale tijdperk moest je dan iedere week formuliertjes van alle wedstrijden controleren en doorsturen. Dat voelt als een hele tijd geleden! Daarnaast ben ik een aantal jaar lid geweest van de technische commissie, waarvan ook een periodeals voorzitter. Nu ben ik sinds een jaar of vier één van de twee vertrouwenscontactpersonen binnen de vereniging.

De vertrouwenscontactpersoon? Kun je daar iets meer over vertellen?
Dat doe ik samen met Shoghi (Lips). Ik vind het belangrijk dat kinderen veilig kunnen sporten en kunnen ontwikkelen. Het kan voor leden soms toch lastig zijn om naar de trainer te gaan en dan is het goed als er onafhankelijke personen zijn waarmee ze kunnen gaan praten.

Wat voor zaken kan iemand met jullie bespreken? En hoe kom je in contact?

Als je ergens mee zit dan kan je daarmee naar ons toe komen. Dat kan gaan over pesten, vervelende opmerkingen of misschien wel over seksueel overschrijdend gedrag. Je kan ons altijd benaderen in de zaal voor een gesprek, maar we hebben ook een vertrouwelijk emailadres waar je naartoe kan mailen.

Niemand anders van de club kan die e-mails lezen behalve Shoghi en ik. Ik vind het ook goed dat er twee vertrouwenscontactpersonen zijn, een man en een vrouw. Soms kan het prettiger zijn om met een man te praten en soms met een vrouw.

Wat vind je leuk aan onze badmintonvereniging?

Ik geniet vooral heel erg van het spelletje. BC Mariken heeft veel leuke leden en ondertussen ken ik veel mensen binnen de vereniging. Ook vind ik het bijzonder dat er op de vrijdagavond verschillende soorten leden zijn. Je ziet de allerjongste kinderen badmintonnen tijdens hun eerste training, maar later op de avond kan je ook praten met de verenspelers in de hoogste competitieniveau ’s. 

Heb je nog een afsluitende boodschap voor de leden van BC Mariken?

Het is belangrijk om op een veilige en gezonde manier lekker te blijven bewegen!

Je kan ons altijd benaderen in de zaal voor een gesprek, maar we hebben ook een vertrouwelijk emailadres waar je naartoe kan mailen.