Op de Olympische Spelen in Tokio komen deze zomer vier Nederlandse badmintonners in actie. Mark Caljouw, Selena Piek, Cheryl Seinen en Robin Tabeling hebben zich officieel gekwalificeerd. Het badmintontoernooi begint op zaterdag 24 juli, een dag na de openingsceremonie, en duurt tot en met maandag 2 augustus.

Voor Piek is het de tweede keer dat ze meedoet aan de Olympische Spelen. In 2016 reikte zij met haar toenmalige partner Eefje Muskens in het damesdubbelspel tot de kwartfinale. Nu speelt Piek met Cheryl Seinen. In 2019 won dat dubbel op het Europees kampioenschap in Minsk goud.

Piek komt in Tokio ook in het gemengd dubbel in actie, samen met Tabeling. Het koppel won in 2019 als eerste Nederlandse mix de Dutch Open in Almere.

Caljouw is de eerste Nederlandse mannenenkelspeler in 25 jaar die zich voor de Olympische Spelen weet te kwalificeren. De laatste Nederlandse deelnemers op dit onderdeel waren Ron Michels, Jeroen van Dijk en Joris van Soerland, op de Spelen van Atlanta in 1996.

Ook de in Syrië geboren badmintonner Aram Mahmoud, die tot voor kort in de Nederlandse eredivisie voor BV Almere uitkwam, komt op de Spelen in actie. Hij maakt deel uit van het Olympisch Vluchtelingenteam, dat bestaat uit sporters met een officiële vluchtelingenstatus. Het team komt uit onder de Olympische vlag.

In totaal doen op deze Spelen 172 atleten uit 50 verschillende landen aan het badmintononderdeel mee. De badmintonsport stond in 1992 voor het eerst op het officiële programma, dit jaar wordt de achtste keer.

China is traditioneel gezien het te kloppen land: van de 106 medailles die tot nu toe zijn uitgereikt, won het land er 41. Toch kan ook gastland Japan dit jaar hopen op succes: in alle onderdelen herbert zijn selectie medaillekandidaten.

Bron: Pixabay