Op dinsdag 23 mei was BC Mariken aanwezig op het congres ‘Blijf je stil of praat je erover’ van Centrum Veilige Sport Nederland op het Arnhemse Papendal. Namens onze vereniging woonden voorzitter van de technische commissie, Vicky Seveke, en vertrouwenscontactpersoon Manon van der Meeren dit congres bij.

Op het congres werd volop gesproken over wat een vereniging tot een sociaal veilige sportomgeving maakt en hoe we moeten omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Manon en Vicky volgden een aantal workshops om te onderzoeken wat BC Mariken hier nog meer aan kan doen op het gebied van beleid, maar vooral ook in de praktijk. Ze vonden het allebei een nuttige en interessante dag.

Het congresbezoek heeft er nu al voor gezorgd dat Manon zich samen met onze andere vertrouwenspersoon Shogi Lips heeft ingeschreven voor de cursus Vertrouwenscontactpersoon van de NOC*NSF.


BC Mariken vindt het belangrijk dat zijn leden, in het bijzonder de junioren, zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen en hun sport kunnen beoefenen. Daarom beschikken alle trainers en begeleiders die met jeugdspelers werken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Iedereen die op onze club komt, wordt gevraagd zich te houden aan onze normen en waarden. Bovendien heeft BC Mariken dus twee vertrouwenscontactpersonen.

‘Als vertrouwenscontactpersoon luisteren en denken wij mee in een vertrouwelijk gesprek en verwijzen wij door als er hulpverlening nodig is’, zegt Manon. ‘Ook zal er komend jaar actiever gedacht – en geschreven – worden over preventief beleid op het gebied van sociale veiligheid op onze geliefde badmintonclub.’

Wil je hier meer over weten over onze ervaring op het congres? Stuur dan gerust een berichtje naar Manon of spreek haar aan op een speelavond!

Lees ook deze terugblik op het congres van Centrum Veilige Sport Nederland, een onderdeel van sportkoepel NOC*NFS.