In de aanloop naar het nieuwe badmintonseizoen blikken we met ieder seniorenteam vooruit. Vandaag: BC Mariken 9. Met Bas blikken we vooruit op het seizoen van hem en en zijn teamgenoten Daphne, Stephan, Jeannette, Douwe en Sanne.

Jullie eerste wedstrijd is thuis tegen GBC Poona, dat vorig jaar met afstand kampioen werd in jullie poule. Een lekker begin?
‘Ik weet niet of zij in dezelfde samenstelling spelen? Het team van vorig seizoen had een paar sterke jeugdspelers. Wij hadden tegen hen een invalster die behoorlijk verdienstelijk speelt, maar zij verloor haar singel dik. Dat geeft wel aan dat dat serieuze jeugdspelers waren.’

Een geruststelling, ja: het team waar jullie nu tegen moeten bestaat uit andere spelers.
‘Precies. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik hoop dat ze nu iets ouder zijn.’

Ken je nog tegenstanders van vorig jaar?
‘Daar heb ik nog helemaal niet naar gekeken. Ik vind dat ook niet het allerbelangrijkste. Iedereen is ook weer een jaar verder in zijn ontwikkeling.

‘Vorig jaar hebben we puur voor ons plezier gespeeld. We hebben toen een aantal keer met 3-5 verloren terwijl we ook met 5-3 hadden kunnen winnen. Het hangt gewoon erg af van onze samenstelling.’

Hebben jullie het al over de opstelling gehad?
‘Nou, ik heb inmiddels wel even aangekaart dat ik vond dat we onnodig wat punten hebben laten liggen. Door meer met vaste combinaties kunnen we beter op elkaar ingespeeld raken. Dat wil ik dit jaar als teamcaptain aanpakken.

‘Persoonlijk denk ik dat we met een slimmere opstelling wel wat beter kunnen. De combinatie van Jeannette en mij pakt bijvoorbeeld goed uit, ook als we bij het vrij spelen op de club tegen betere tegenstanders spelen. Met Sanne en mij loopt het weer een stuk minder. En in de herendubbel vullen Douwe en ik elkaar perfect aan, maar bij Stephan en mij gaat dat heel anders.

‘Daar moet wel de kanttekening bij dat plezier bovenaan staat. En iedereen moet aan zijn wedstrijden toekomen. Je moet ook eerlijk opstellen: de beste heer en de beste dame moeten de eerste singels spelen.’

Jullie hebben met NSBC Stuban uit Nijmegen en BC ’t Pluumke uit Lent een aantal mooie derby’s op het programma staan. Zijn jullie tegen hen extra gebrand om te winnen?
‘Nee hoor, haha. Ik kan zelf wel behoorlijk competitief zijn. Ik vind het stiekem wel leuk om van zo’n student te winnen.’

Je hebt ook jarenlang tenniscompetitie gespeeld. Zie je veel verschillen met de badmintoncompetitie?
‘Ik zie zeker wel verschillen, ja. De badmintonspoeling is veel dunner: er zijn veel meer tennissers dan badmintonners. Dat betekent dat de competitiepoule bij badminton al snel een grote regio bedekt, omdat je anders geen tegenstanders hebt.

‘Wat me ook opvalt, is dat het sfeertje bij tennis veel minder fijn is. Ik heb behoorlijk fanatiek getennist, ook met bondstrainingen. Tennis is een stuk competitiever – en niet op een positieve manier. Ook in het badminton zie ik dat er keihard topsport wordt bedreven, maar het gaat allemaal net wat relaxter en minder opgeblazen, ook qua toeschouwers en trainers. Misschien zegt dat ook wel iets over BC Mariken, dat het gewoon een hele mooie vereniging is.’

‘Bij het tennis wordt veel geborreld na afloop, maar dat is bij badminton ook zo. Bij badminton ben je wel afhankelijk van de gymzaal: de ene zaal heeft meer faciliteiten dan de andere.’

Tot slot, wanneer is voor jou het komende badmintonseizoen geslaagd?
‘Ik zou tevreden zijn als we wat hoger eindigen dan afgelopen jaar en hoop op spannende wedstrijden. Ikzelf had vorig seizoen best wat potjes die erg makkelijk waren. In de potjes die ik verloor moest ik dan weer tegen spelers die niet in de negende divisie thuishoren.’

‘Het seizoen is sowieso geslaagd als de competitie niet onderbroken hoeft te worden. Dat we met z’n allen weer gewoon lol hebben, vind ik het belangrijkste doel. Speelplezier moet gewoon bovenaan staan. Het is bovendien leuk dat we al een paar jaar samenspelen. Mijn teamgenoten zijn stuk voor stuk superleuke mensen.’

De eerste competitiewedstrijd van BC Mariken 9 is inmiddels achter de rug: GBC Poona werd knap met 7-1 verslagen! Klik hier voor de competitiepoule van BC Mariken 9, met alle wedstrijden en uitslagen. Lees hier ook de vooruitblikken van andere BC Mariken-teams.