Onze P-badmintongroep is te zien in de eerste aflevering van ParkinsonTV, een online tv-programma voor en met mensen met parkinson. In de rubriek ‘Ervaringsdeskundige aan het woord’ (te zien vanaf 22’40’’) legt BC Mariken-lid Roelof Landman uit wat de wekelijkse badmintontrainingen voor hem betekenen. Verder zien we hoe onze spelers bezig onder leiding van trainers en begeleiders Joop Speekenbrink, Helena Cockx en Clark Nowack.

BC Mariken begon de P-badmintongroep in oktober vorig jaar. Inmiddels trainen wekelijks veertien leden in de sportzaal van de HAN. De oefeningen zijn gericht op spel en plezier, maar zijn tegelijkertijd bedoeld om het badmintonnen beter onder de knie te krijgen. Iedere training bevat ook oefeningen die specifiek belangrijk zijn voor mensen met Parkinson.

Roelof, die sinds een aantal jaar parkinson heeft, vertelt in ParkinsonTV dat de trainingen in de sportzaal van de HAN hem goed doen. ’Ik moet zeggen dat ik er veel plezier aan heb’, zegt hij. ‘Als ik ’s avonds thuiskom, heb ik wel zoiets van: ah, lekker. Dan ben ik veel beweeglijker. Dat komt onder andere doordat je toch weer een uur lang intensief gesport hebt.’

Na afloop van de training is er altijd tijd voor een kopje koffie of thee. ‘Dan komen de echte gesprekken’, vertelt Roelof. ‘Zo’n derde helft heeft zeker net zo veel waarde als de beweging zelf, want het ervaren dat je niet alleen op de wereld met die ziekte, scheelt een hele hoop.’

Bekijk hieronder de aflevering van ParkinsonTV met de P-badmintongroep van BC Mariken (te zien vanaf 22’40’’). Ben je geïnteresseerd in de P-badmintongroep? Meer informatie over de groep vind je hier.