Het komend seizoen volgt Vincent de Vries Bart-Jan den Hollander op als hoofdtrainer van BC Mariken. Al twee jaar geeft hij op dinsdagen training bij onze vereniging – onze spelers zijn zeer tevreden over hem. We zijn erg blij dat Vincent na de zomerstop zowel op dinsdagavond als op vrijdagavond de junioren en senioren gaat helpen beter te worden.

De afgelopen twee maanden heeft een groepje junioren en senioren op een andere manier van Vincents badmintonkennis kunnen profiteren. Buiten BC Mariken om organiseerde hij op dinsdagavond een privé-training in sporthal Meijhorst. Spelers konden in een klein groepje aan eigen, specifieke aandachtspunten werken. Van alle kanten hoorden wij tevreden geluiden, alle deelnemers zouden het volgend jaar weer doen.

Het komend jaar word je hoofdtrainer van BC Mariken. Waar heb je het meeste zin in?
Vincent: ‘De afgelopen jaren heb ik met veel plezier training gegeven bij BC Mariken en ik ben blij dat ik volgend jaar de kans krijg om dat voort te zetten als hoofdtrainer. De invloeden van Bart-Jan zullen nog wel merkbaar zijn in mijn trainingen, zeker als het gaat om de jeugd. Ik denk dat we daar, samen met de club, mooie dingen aan het doen zijn. De grootste uitdaging zal voor mijzelf liggen in het trainen van de beste spelers van de club. Op dat niveau beheerst vrijwel iedereen de basisslagen, wat betekent dat de progressie in de details gaat zitten. Als trainer met een voorliefde voor techniek zal ik hier goed mijn ei kwijt kunnen. Ik kijk het meeste uit naar de progressie die mijn spelers gaan maken. Als trainer is dat waar je het uiteindelijk voor doet: een speler verder helpen in zijn ontwikkeling als speler en persoon.’

Wat vind je belangrijk in je trainingen?
‘De spelers die al langer bij mij trainen, zouden het antwoord op deze vraag moeten weten. Vaak vertel ik bij het begin van de training dat er hard getraind gaat worden met veel plezier. Die twee factoren maken dat het voor mij een training succesvol is geweest. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er als groep samen wordt getraind. In je eentje kan je beter worden, als groep word je de beste. Naast plezier, hard trainen en het trainen als groep vind ik het belangrijk dat de spelers kritisch op zichzelf zijn en het zichzelf niet te makkelijk moeten maken tijdens de trainingen. Hoe harder je traint, des te makkelijker de wedstrijden worden.’

Wat verwacht je van onze spelers?
‘Inzet is de basis. Zonder inzet kan ik als trainer onmogelijk een speler beter maken. Daarnaast verwacht ik dat je naar de training komt met een doel. Of je graag gewoon lekker tegen een shuttle aan wil slaan omdat je een lange dag hebt gehad, of omdat je graag op een leuke manier aan je conditie wil werken maakt mij niet uit. Het toewerken naar een doel maakt een training een stuk prettiger.

Naast inzet hoop ik dat de spelers mij ook vertrouwen. Als een speler zich even niet zo fijn voelt, kan diegene dat gerust tegen mij zeggen. Dan kan ik als trainer ook beter rekening houden met de speler tijdens de training.’

Wat kunnen de spelers van jou verwachten?
‘Van mij kunnen de spelers leuke en nieuwe oefeningen verwachten. Ik vind het erg leuk om spelers beter te maken. Spelers mogen ook van mij verwachten dat ik open sta voor feedback. Elke groep heeft andere behoeftes en ik ben er als trainer voor de groep, niet voor mijzelf. Samen zorgen we voor een succesvolle training.’

Wil je de spelers van BC Mariken nog iets meegeven voor het komende jaar?
‘Heb vooral plezier in je trainingen en je wedstrijden, dan maak je vanzelf stappen. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen van tijd tot tijd. Geniet van elke stap in de progressie die je maakt, maar ook van de progressie van anderen. BC Mariken is een prachtige vereniging om deel van uit te maken.’

Bedankt voor dit interview, Vincent, en veel succes en plezier toegewenst in het komende seizoen!