Sinds afgelopen zondag kent onze badmintonsport zijn nieuwe wereldkampioenen. In de Royal Arena in de Deense hoofdstad Kopenhagen streed de mondiale top om de meest prestigieuze titels van dit seizoen. In dit artikel stellen we de nieuwe wereldkampioenen aan jullie voor.

Damesenkel: An Se Young
In de damesenkel legde de pas 21-jarige An Se Young beslag op het goud. De Zuid-Koreaanse domineert al het hele jaar. Haar voetenwerk is uitstekend: zelden raakt ze uit positie. In de halve finale had An al de regerend olympisch kampioen Chen Yu Fei uit China verslagen. In de finale rekende ze vervolgens af met de Spaanse olympisch kampioen uit 2016, Carolina Marin. Met name in de tweede set liet An zien hoe oppermachtig ze was: vanaf 10-10 won ze elf rally’s op rij. An is de eerste wereldkampioen in de damesenkel uit Zuid-Korea.


Herenenkel: Kunlavut Vitidsarn
De herenenkelfinale werd een ware uitputtingsslag. De Thaise Kunlavut Vitidsarn en Japanse Kodai Naraoka, beiden 22 jaar oud, troffen elkaar in 2018 al in de finale van de wereldjeugdkampioenschappen. Zondag speelden ze om het echie. Op sommige momenten in de wedstrijd waren Vitidsarn en Naraoka zo uitgeput dat ze enkel nog naar elkaar konden clearen. Uiteindelijk bleek Vitidsarn de fittere van de twee: in de derde set liep hij bij zijn tegenstander weg.


Damesdubbel: Chen Qing Chen en Jia Yi Fan
In de damesdubbel maakte het als eerste geplaatste koppel Chen Qing Chen en Jia Yi Fan hun favorietenstatus waar. In de finale versloegen de Chinezen hun Indonesische tegenstanders Apriyani Rahayu en Siti Fadia Silva Ramadhanti. Op de baan viel vooral Rahayu’s optreden op: jaren terug heeft zij zich voorgenomen enkel te lachen op de baan. Eerder in het toernooi versloeg dit Indonesische koppel de Nederlanders Debora Jille en Cheryl Seinen.


Herendubbel: Seo Seung Jae en Kang Min Hyuk
Wat de twee resterende onderdelen betreft, moet de aandacht vooral uit gaan naar de Zuid-Koreaan Seo Seung Jae. Hij won zowel de herendubbel als het gemengd dubbel: een prestatie die sinds 1999 niet meer was voorgekomen. In de herendubbelfinale was de hoop van het thuispubliek gevestigd op het Deense koppel Kim Astrup en Anders Skaarup Rasmussen. Met de steun van 10 duizend Denen stegen zij al de hele week boven zichzelf uit, maar zondag bleken Seo en zijn partner Kang Min Hyuk toch te sterk. De spectaculaire finale is absoluut het terugkijken waard.


Gemengd dubbel: Seo Seung Jae en Chae Yu Jung
Spektakel kreeg het publiek ook te zien in de finale van de gemengd dubbel. Vooraf was het als eerste geplaatste koppel Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong de grote favoriet. In negen eerdere ontmoetingen hadden Seo en zijn partner Chae Yu Jung nog nooit van deze Chinezen gewonnen. Maar zondag was alles anders: met prachtig spel legden Seo en Chae beslag op het goud. Seo zelf bleef bescheiden: ‘Dit is niet alleen onze prestatie’, zei hij na de finales. ‘Het is een prestatie voor het hele Koreaanse team.’


Alle wedstrijden en samenvattingen van het WK badminton zijn terug te kijken op het YouTube-kanaal van de wereldbadmintonbond BWF. Alle uitslagen vind je hier.