Met de Maleisië Open begint dinsdag het internationale badmintonseizoen. De komende maanden nemen de beste spelers ter wereld het weer tegen elkaar op. En het mooie is: vrijwel alle toernooien uit dit BWF World Tour-circuit zijn via YouTube gratis te volgen.

Het toernooicircuit bestaat uit 31 toernooien, die zijn onderverdeeld in vijf niveaus. Hoe belangrijker het toernooi, hoe meer prijzengeld en rankingpunten de deelnemende spelers kunnen verdienen. Op Wikipedia vind je een overzicht van alle toernooien van het komende jaar.

Rankingpunten zijn aankomend jaar extra belangrijk. Het seizoen staat namelijk volledig in het teken van de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat gebeurt op basis van een speciale ranglijst. Tussen 1 mei 2023 en 28 april 2024 kunnen spelers op internationale toernooien hiervoor punten verzamelen.

Maleisië Open
Het eerste toernooi van de kalender is de Petronas Malaysia Open in Kuala Lumpur, dat plaatsvindt van dinsdag 10 tot en met zondag 15 januari. Dit toernooi is een World Tour Super 1000-evenement, een van de belangrijkste toernooien. Alleen de wereldkampioenschappen en de uiteindelijke finale van het toernooicircuit staan hoger aangeschreven.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat de volledige wereldtop naar Maleisië is afgereisd. De aanvoerders van de plaatsingslijsten zijn:

  • Herenenkel: Viktor Axelsen (Denemarken).
  • Damesenkel: Akane Yamaguchi (Japan).
  • Herendubbel: Takuro Hoki en Yugo Kobayashi (Japan).
  • Damesdubbel: Chen Qing Chen en Jia Yi Fan (China).
  • Gemengddubbel: Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong (China).

Ook Nederland is in Maleisië goed vertegenwoordigd. Medailles zullen voor de Nederlandse spelers waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn, toch is het leuk om hen komende week te volgen. Houd dus de volgende namen in de gaten: Selena Piek en Robin Tabeling (gemengddubbel), Cheryl Seinen en Debora Jille (damesdubbel) en Ruben Jille en Ties van der Lecq (herendubbel).

Een overzicht van de plaatsingen, de loting, alle wedstrijden en uitslagen vind je hier. De wedstrijden zijn, doorgaans mét commentaar, te volgen op het YouTube-kanaal van de wereldbadmintonbond.

Bekijk ook deze terugblik op de finale van het vorige badmintonjaar: de BWF World Tour Finals 2022 in de Thaise hoofdstad Bangkok.