Tijdens de opening van het nieuwe studiejaar heeft de voorzitter van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) kort stilgestaan bij onze P-badmintongroep. In zijn toespraak in de Nijmeegse Stevenskerk noemde Rob Verhofstad vorige week donderdag de trainingsgroep voor mensen met Parkinson een voorbeeld van hoe studenten buiten de campus kunnen leren.

BC Mariken begon de P-badmintongroep in oktober vorig jaar. De oprichting kwam mede voort uit een onderzoek van een groepje HAN-studenten. ‘Er was nog weinig onderzoek gedaan naar Parkinson in combinatie met badminton’, vertelde een van hen dit voorjaar aan SAM, een journalistiek platform van de HAN. ‘Wij hebben gekeken of badminton geschikt is en hoe je dat dan kunt aanpassen aan deze groep.’

Inmiddels trainen wekelijks een kleine tien leden in de sportzaal van de HAN. De trainingsopzet komt voort uit het studentenproject: de oefeningen zijn gericht op spel en plezier, maar zijn tegelijkertijd bedoeld om het badmintonnen beter onder de knie te krijgen. Iedere training bevat ook oefeningen die specifiek belangrijk zijn voor mensen met Parkinson. Na afloop is er atlijd tijd voor een kopje koffie of thee.

De trainingen worden gegeven door Joop Speekenbrink, een oud-trainer van BC Mariken, en Helena Cockx, die promoveert op Parkinson aan de Radboud Universiteit. Namens BC Mariken is ook Clark Nowack, tevens docent Zorgtechnologie aan de HAN, betrokken bij de P-badmintongroep.

‘Sommige bewegingen die voor de meeste mensen heel natuurlijk zijn, zijn dat voor mensen met die ziekte van Parkinson niet langer’, vertelde Clark eerder op de website van de HAN. ’Met onze studenten hebben we onderzocht of we daar alternatieve trainingsvormen voor konden ontwerpen. Dat doen we nu, waarbij we weten dat een goede warming up essentieel is. In een les richten we ons vervolgens op die ene beweging. Een volgende les gaat dan weer over wat anders.’

Ben je geïnteresseerd in de P-badmintongroep? Meer informatie over de groep vind je hier.