Ruim anderhalf jaar geleden gooide het uitbreken van de coronacrisis het internationale badminton op slot. Competities vielen stil, toernooien werden in allerijl afgelast. Zelfs de Olympische Spelen in Tokio moesten met een jaar worden uitgesteld.

Het Europees kampioenschap voor gemengde teams was van 16 tot en met 20 februari 2021 was het eerste grote badmintonevenement op Europese bodem dat weer door kon gaan. Het toernooi vond plaats in Vantaa, een stad in het zuiden van Finland, nabij Helsinki.

Badminton Europe, de badmintonbond van ons continent, filmde achter de schermen de organisatie, voorafgaand en tijdens het toernooi. De beelden zijn samengevoegd in een documentaire van nog geen 20 minuten.

Na ongeveer 11 minuten komt ook Ruben Jille, een herendubbelspecialist uit de Nederlandse selectie, aan het woord. ‘Ik was wel een beetje bang’, zegt hij bij het binnengaan van de badmintonarena. ‘Ik wilde niet degene zijn die positief zou testen, waardoor het team niet zou kunnen deelnemen.’

Bekijk hieronder (of via deze link) de documentaire op YouTube.