Maar zelden halen bewegende badmintonbeelden de Nederlandse televisie. Zonde! Want badminton is juist een onwijs leuke kijksport. Gelukkig is er op YouTube eindeloos veel video te vinden. In de rubriek Badminton Kijksport tippen we interessante filmpjes, spectaculaire acties en memorabele momenten. Aflevering #5 is er een vol historie.

Badminton in 1949
Anders dan de titel van het onderstaande filmpje doet vermoeden, komen deze beelden uit 1949. Eerst de finale van de herenenkel van de All England Open, dan die van de herendubbel.

Morten Frost
Een grootheid die met name de ouderen onder ons zich nog zullen herinneren is de Deen Morten ‘Mr Badminton’ Frost. Benieuwd hoe het de inmiddels 62-jarige Frost vergaat? Hier vind je een profiel dat de BWF vorig jaar van hem maakte.

Historische prestatie van Nederlandse mannen
Dan een historische prestatie van nog geen drie maanden geleden. Voor het eerst in de geschiedenis bereikte het Nederlandse herenteam de finale van het Europees Kampioenschap. Onderstaande beelden zijn de beslissende punten in de halve finale tegen gastland Frankrijk. Ruben Jille (23 jaar) en Ties van der Lecq (20 jaar) nemen het op tegen de heetgebakerde en tegelijkertijd ijzig kalme gebroeders Popov. De blijdschap van het Nederlandse team spreekt boekdelen!

BV Almere voor het eerst landskampioen
Op zaterdag 7 maart – vlak voor alle badmintonwedstrijden en -toernooien werden afgelast – speelden AviAir Almere en BC Drop Shot in Den Bosch om het landskampioenschap. Een middag vol spanning! Uiteindelijk kroonde het team uit Almere zich voor het eerst in hun geschiedenis tot Nederlands kampioen.

1 minuut en 54 seconden, 108 slagen, 1 rally
Tot slot: de langste rally uit de badmintongeschiedenis. Waarschijnlijk wisten Tien Minh Nguyen uit Vietnam en Jan O Jorgensen uit Denemarken niet waar ze aan beginnen, toen Jorgensen op 18-20 achter in de derde set serveerde. Beide mannen putten elkaar tot het uiterste uit in hun kwartfinale op de wereldkampioenschappen van 2013.

De eerste vier afleveringen van Badminton Kijksport vind je hierHeb jij een leuk badmintonfilmpje gezien? Of weet je een leuk onderwerp voor de volgende aflevering van Badminton Kijksport? Stuur dan een berichtje aan de communicatiecommissie.