Maar zelden halen bewegende badmintonbeelden de Nederlandse televisie. Zonde! Want badminton is juist een onwijs leuke kijksport. Gelukkig is er op YouTube eindeloos veel video te vinden. In de nieuwe rubriek Badminton Kijksport tippen we interessante filmpjes, spectaculaire acties en memorabele momenten. Aflevering #1: de vijf verschillende spelonderdelen.

Herenenkel
In 2017 verraste de jonge Deen Viktor Axelsen vriend en vijand door in Glasgow de wereldtitel herenenkel te grijpen. Slechts twee Europeanen – eveneens Denen – gingen hem voor. Axelsen is met zijn sportiviteit een boegbeeld voor de badmintonsport. Zijn lengte, aanvallend spel en een goede racketvaardigheid zijn zijn wapens.

Damesenkel
Wie zegt dat schijnschalen en trucjes voor jongens zijn? De Taiwanese Tai Tzu-Ying zou met haar fluwelen techniek menig man het bos in sturen. Zelfs als YouTube-kijker schuif je soms naar de verkeerde kant van je stoel. Gelukkig kun je bij het instellingen-tandwieltje de afspeelsnelheid wel vier keer vertragen.

Herendubbel
De herendubbel-revelatie van de afgelopen jaren zijn de twee Indonesische badmintonners Kevin Sanjaya Sukamuljo en Marcus Fernaldi Gideon. Bijnaam: the Minions. Met respectievelijk 1,70 m en 1,68 m zijn ze inderdaad klein van stuk. Maar ondertussen zijn ze razend snel.

Damesdubbel
Soms is badminton net schaken. Het onderdeel waarin het langst gezocht moet worden naar een zwakke plek in de verdediging van de tegenstanders is ongetwijfeld de damesdubbel. In 2015 speelden de Japanse Naoko Fukuman en Kurumi Yonao en de Hongkongse Poon Lok Yan en Tse Ying Suet een rally van welgeteld 255 slagen. Meer dan 4,5 minuut bleef de shuttle in de lucht!

Gemengd dubbel
Ten slotte een filmpje van nog geen maand geleden. Op de Yonex French Open pakte het Chinese koppel Zheng Siwei en Huang Yaqiong in een gemengd dubbelfinale met de meest spectaculaire rally’s de titel. Verschillende duiken, een slag achter de rug langs en zelfs een slag met topspin. Alles komt langs.

Heb jij een leuk badmintonfilmpje gezien? Of weet je een leuk onderwerp voor de volgende aflevering van Badminton Kijksport? Stuur dan een berichtje aan de communicatiecommissie.