Het oudste badmintontoernooi ter wereld, het ‘Wimbledon van het badminton’ en het meest prestigieuze toernooi uit het internationale circuit. Dat er bij de All England Open, die afgelopen dinsdag is begonnen, heel wat op het spel staat, moge duidelijk zijn. Vier redenen waarom je dit toernooi absoluut niet mag missen.

1 | De wedstrijden zijn gratis online te volgen
Van dinsdag tot en met zondag worden in de Utilita Arena in Birmingham, waar het toernooi traditioneel plaatsvindt, in totaal 155 wedstrijden gespeeld. Al deze wedstrijden zijn via het YouTube-kanaal van de wereldbadmintonbond BWF gratis live te volgen. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Dinsdag 14 en woensdag 15 maart: eerste rondepartijen.
  • Donderdag 16 maart: tweede rondepartijen.
  • Vrijdag 17 maart: kwartfinales.
  • Zaterdag 18 maart: halve finales.
  • Zondag 19 maart: finales.

Een overzicht van alle wedstrijden vind je op Toernooi.nl.


2 | De volledige wereldtop doet mee
Om te zien hoe belangrijk de All England gevonden wordt, hoef je maar een blik op het deelnemersveld te werpen. Neem bijvoorbeeld de herenenkel. In dat onderdeel mogen 32 spelers meedoen. De eerste dertig spelers van de wereldranglijst hebben zich allemaal ingeschreven. De nummer 34 van de wereld, de Ierse Nhat Nugyen, had zich wel ingeschreven, maar is niet toegelaten.

In andere onderdelen is het nauwelijks anders. Oftewel: alle topspelers willen er in Birmingham bij zijn. Dat betekent dat op de All England nauwelijks wedstrijden op het programma staan waarin de favorieten niet aan de bak hoeven. Viktor Axelsen bijvoorbeeld, de huidige nummer een van de wereld en gedoodverfde favoriet voor de eindzege in Birmingham, had drie sets nodig om zijn eerste rondepartij te winnen.

3 | De Nederlanders zijn een stiekeme outsider
Met zes spelers is ook het Nederlandse team in Birmingham goed vertegenwoordigd. In de herendubbel doen Ruben Jille en Ties van der Lecq mee en in de damesdubbel Cheryl Seinen en Debora Jille. In de gemengd dubbel doen daarnaast Robin Tabeling en Selena Piek een brutale gooi naar de prijzen.

Dat laatste koppel is er een om in de gaten te houden. Op dit moment staan Tabeling en Piek op de dertiende plaats op de wereldranglijst. De laatste jaren hebben ze laten zien dat ze zich ook met de nog betere koppels kunnen meten. Zo wonnen Tabeling en Piek vorige maand nog van de nummer vier van de wereld. En vorig najaar versloegen ze in de finale van de French Open bijna de nummer één van de wereld.


4 | De commentaarstem van Gillian Clark klinkt op de All England Open nog mooier
Wie vaker op internet badminton kijkt, zal haar stem direct herkennen. Al meer dan 25 jaar is de Britse Gill ian Clark een van de vaste commentatoren voor de wereldbadmintonbond (zie ook deze video). Ook op de All England Open is ze er weer bij. Juist op dit Britse toernooi komt haar commentaar nog beter tot zijn recht. ‘I don’t believe it! Oh, what a rally! Fabulous badminton!’

Haar geheim? Kennis over de sport is uiteraard erg belangrijk, legt ze uit in een Q&A-video van de wereldbadmintonbond. Goed articuleren ook. Net als timing. ‘Maar het belangrijkste van alles’, zegt ze, ‘is dat je iets toevoegt aan de actie. Niet alleen omschrijven wat er gebeurt. Het publiek kan dat zelf zien.’