Op zaterdag 2 en zondag 3 september organiseert Badminton Nederland in op de beachsportlocatie ‘Copakadijk’ in het Noord-Brabantse Werkendam het NK AirBadminton. Op zaterdag vindt het onderdeel team realy plaats, op zondag de mannen- en vrouwentriples. Zin om mee te doen? Meld je dan uiterlijk zondag 20 augustus aan. Voor uitprobeerders organiseert de badmintonbond gelijktijdig een alternatief AirBadminton-toernooi.

AirBadminton is een variant van onze sport die zich beter buiten laat spelen. Het kan gespeeld worden op hard court, gras en zand. Omdat de shuttle een ander ontwerp heeft dan wij gewend zijn, heb je tijdens het spel minder last van de wind. Bij BC Mariken heb je al eerder kennis kunnen maken met deze sport. Zo organiseerden we in de zomer van 2019 samen met de badmintonbond een AirBadminton-evenement op de Waalkade.

NK Team relay
Bij het onderdeel team realy bestaat een team uit minimaal vier en maximaal acht spelers. Ieder team moet bovendien uit minstens twee mannen en twee vrouwen bestaan. Een teamwedstrijd is opgebouwd uit verschillende onderdelen: een mannendubbel, een vrouwendubbel, een gemengd dubbel en twee triples.

Deze partijen volgen elkaar op: de eerste partij gaat door tot een team 16 punten heeft, de tweede tot de 32 punten, enzovoort. Het team dat samen het eerst 80 punten maakt, wint de hele wedstrijd. Meer informatie over de regels vind je onder punt 5 van het wedstrijdreglement van het NK.

Op het NK wordt gespeeld volgens een poule-afvalsysteem, waardoor alle teams sowieso meerdere wedstrijden spelen. De poulewedstrijden worden op zaterdagochtend en -middag gespeeld. De halve finales en finale staan aan het eind van de middag en in de avond. De inschrijfkosten zijn 50 euro per team.

NK Triples
Op zondag staat vervolgens het NK voor triples op het programma. Een team bestaat nu ofwel uit drie mannen, ofwel uit drie vrouwen. Een team dat het eerst drie games verovert, wint de hele wedstrijd. Ook dit onderdeel wordt gespeeld via een poule-afvalsysteem. De inschrijfkosten zijn 25 euro per team.

Meer informatie over het NK AirBadminton vind je hier. Inschrijven gaat ook via deze website.

Alternatief toernooi
Gelijktijdig met het NK organiseert de badmintonbond ook een alternatief toernooi om AirBadminton uit te proberen. Met een team van drie spelers kun je de hele dag wedstrijden spelen. Dankzij het Zwitsers laddersysteem speel je bovendien zo veel mogelijk tegen teams van hetzelfde niveau. Voor een jeugdteam zijn de inschrijfkosten 5 euro, voor een seniorenteam 7,50 euro. Meer informatie lees je hier. Inschrijven kan via dit formulier.

Wil je meer lezen over de sport zelf? Kijk dan op deze website.